Hristos vaskrese! Vaistinu vaskrese!

Hristos vaskrese! Vaistinu vaskrese!

Danas je praznik. Veliki crkveni i narodni praznik – Uskrs. Vuk Karadžić je ovde, u svom “Rječniku” – u najvećoj riznici pamćenja i kulture našeg naroda – o Vaskrseniju, Uskrsu zapisao ovo:
Poslušajte samo tu muziku, simfoniju od jezika i govora! (čita.)
“Na Vaskrsenije treba svako da uzme navoru; zato u Srbiji zadju pred vaskrsenije po selima namastirski djaci s košaricama te daju navoru za jaja. O vaskrseniju se tuku šarenim i crvenim jajima, udaraju vr`ovima jaje o jaje, pa koje se razbije ono uzme onaj koji je razbio. To čine kod namastira i kod crkve i nepoznati ljudi, ali treba najprije da vide jaja jedan drugome: zašto neki probiju jaje od odozdo te iscijede žujce i bjelance, pa naliju voska da je tvrdje. Od Vaskrsenija do Spasova dne govori se, kad se dvojica sretnu na putu, ili kad koji kome dodje u kuću: Hristos vaskrs! (mjesto: dobro jutro, pomoz Bog i dobar veče) i odgovara se: vaistinu vaskrs! Tako i kad se pije, mjesto: spasujse i na zdravlje.”
Kako je odvajkada, neka bude danas. I u buduće! A znate li zašto se o Uskrsu boje i šaraju jaja? Legenda kaže da običaj potiče iz pradavnih, biblijskih, jevandjelskih vremena. Gonitelji gonili Isusa Hrista i behu ga skoro sustigli, taman da ga ihvate, a pred njih se ispreče neke žene koje su obojile jaja, puna im krila šarenih jaja. Gonioci zastanu da razgledaju šarena jaja, kakva dotad ne behu videli, a Hristos im umakne.
Jaja se boje i šaraju na Veliki petak, pre svanuća. Prvo jaje koje se oboji zove se čuvarkuća. Ono se ostavi pored kandila i čuva do Djurdjevdana,  kad se sa raznim travama i cvećem potopi u vodu.

Treba da znate: postoje pravila kako se tucaju šarena jaja. Tuca se prvo “vrvić sa vrvićem”, pa “guzić sa guzićem”. Ovako.
(Pokaže kako. Ljušti jaje, oljušti ga. Posle pojede, u slast.)
Na Uskrs ujutro valja se umiti vodom u kojoj su prenoćili crveno jaje, trave zdravac i kaloper – ko tako čini, biće čitave godine zdrav i oran.
Možda se sećate – ja sam u istoj ovoj emisiji, pre sedam nedelja, kad je počinjao Veliki uskršnji post, pozdravio sve one koji su počeli da poste.

Sad im čestitam Pričešće, ako su se pričestili.
Pa, dragi moji, pozdravimo se onako kako su nas učili Vuk i naši stari: Ristos vaskrs! Vaistinu vaskrs!

 

S.S.

Share Button