NEŠTO LEPO – epizoda peta – O ŠTAPU

U ovoj epizodi serije “Nešto lepo“, govorimo o početku prijateljstva između štapa starog sto godina i jednog novopečenog „ starca“. Dragan Nikolić bi rekao: to nije lako, jer birajući štap, birate prijatelja za ceo život, gotovo isto kao što birate svoje prave prijatelje.
U današnje vreme kada se nasrće na ljude, pogotovo kada se nasrće na starce, štapom se možete odbraniti. Ne dozvolite da na vas nasrću, jer “stari svet se poštuje samo onda, ako se sam brani, ako čuva svoje pravo, ako ni pred kim ne ustupa i ako je gospodar nad onim što mu pripada.”
Dragan Nikolić govori priče po tekstovima Slobodana Stojanovića koji su prvobitno bili pisani za glumca Ljubu Tadića. Promenilo se vreme, promenio se glumac, ali tekstovi su i dalje aktuelni, jer čovek ne može bez priče, jer bez nje njegov život nema reda ni smisla – o tome su govorili i Aristotel i Ivo Andrić, i Slobodan Stojanović, “jer priča je jedini način da čovek ovlada haosom i odupre se ništavilu”.
U seriji “Nešto lepo” dogodilo se ono što je Slobodan Stojanović kao pisac često želeo: od svih njegovih priča koje tragaju za onim, što je, kako je i sam govorio, “vraški teško” – nastala je jedna Priča, kojom uvek i u svemu, uz Dragana Nikolića, nalazimo nešto lepo.

Share Button