NEŠTO LEPO IV – svadbe

iz arhive 199?

 

Mic po mic, prodje leto, dodje jesen. Vreme za svadbe i veselja.

Neko je izračunao, na današnji dan se u Srbiji tera, brat bratu, najmanje 3.000 svadbi! Dakle, puta dva, jednako, 6.000 mladenaca i 6.000 samo kumova! Tek koliko starojka, vojvoda, devera, novih tašti i svekrva, nakončadi i reduša! Računajte sami koliko je to svatova danas okićeno ruzmarinom i srpskom trobojčicom? Jedna svadba puta 100 svatova, jednako, 300.000!

Gospode, koliko će pojesti, popiti. I prosuti! Kume izgore kesa! Odjednom 3.000 muzika! Bogu gore milo, pogleda dole: trešti, peva Srbija “Lepu Smilju izvedoše”, “Ženi majka sina”. Svi svatovi u kolo Svatovac da se uhvate, lepom i radosnom granicom zemlju da obeleže! Kamo sreće! Popovi i matičari padoše s nogu. Čestitamo i mi.

Pročitao sam jednu zbirku naših narodnih zdravica. Bože, lepih li, srdačnih, nežnih, pametnih reči! “Kume, stari svate, domaćine i svi ostali svati, zvani i odabrani! Dižem Čašu u zdravlje naših mladenaca. Bog im dao srećan i dug žvot ukrašen sa dve kćeri i tri sina! Neka se sa svojom decom ponose kao nebo visinom, kao more dubinom, kao zec brzinom i lisica mudrinom. Neka nam dragi Bog sačuva mladence od trula mosta i podrugljiva gosta, od tesna sokaka i besna Bošnjaka, od psa garova i provaljenog krova, od kratkih gaća i visokih kopriva, džandrljivih žena i pijanog sina, od rakije brljoke i veštačkog vina, od pijanog Turčina i ljutog Srbina. Amin!”

Lepa zdravica, samo… ko će izdržati! Zdravice, kad krenu, broje se, dok se ne izgubi broj: prva “za pomozi Bože”, druga “u dobri čas”, treća “za svetu Trojicu”, četvrta “za četri jevandjelja”, peta “za pet mučenika”,šesta “dobrodošlica”, sedma “u zdravlje mladencima”, osma “komšijska”, deveta “kumovska”, jedanesta – već sam izgubio račun – “upjante”, tojest unakrst…

“Lepo je ženiti se, ono posle je malo teže” – govorio mi je često jedan prijatelj (Mića Tomić) njemu je to bilo prešlo u naviku. A baš je ovo NEŠTO LEPO što se danas ugodilo: biti svat na jednoj velikoj srpskoj svadbi od 300.000 svatova! Raduj se, Srbijo, mučenice, zaslužila si! živeli!

SS

 

Share Button